
Kapalı ve kalabalık ortamlarda bu aylarda ve kış daha sık karşılaşılan bir hastalıktır. Beta mikrobu özellikle okul çağındaki çocuklarda daha fazla görülmekte ve tedavi edilmediği zaman ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
Halk arasında kısaca beta olarak bilinen A grubu beta “hemolitik streptokok” bakterilerinin sebep olduğu boğaz enfeksiyonları en sık 5 ila 15 yaş arasında okul çağındaki çocuklarda görülmektedir. Tonsillofarenjit adı verilen bu enfeksiyon antibiyotiklerle tedavi edilmediği sürece kızıl ve romatizmal ateş, böbrek iltihabı gibi komplikasyonlara da yol açabilir. Hastalık kendini ani bir boğaz ağrısı ile gösterir. Daha sonra yutkunurken ağrı, yüksek ateş, halsizlik, titreme gibi belirtiler görülmektedir. Yutkunmak ve hatta su içmek bile ağrılı olduğu için ve hasta ateşten dolayı terlediği için sıvı kaybı yaşanır. Sıvı kaybından dolayı hastanın vücudu susuz kalır.
Bademcikler genellikle kırmızı ve şiştir. Bazen ise üzerlerinde beyaz iltihaplar, yumuşak ve sert damakta küçük, kırmızı benekler oluşabilir. Boyundaki lenf düğümleri şişebilir ve ağrılı olabilir.

Ayrıca hastaların bazılarında baş ve vücut ağrıları, deri döküntüleri görülebilir. Küçük çocuklarda daha çok mide bulantısı ve kusma şikayetleri görülmektedir. Kusmanın yanı sıra ateş ve burun tıkanıklığı gibi belirtiler de kendini gösterebilmektedir.
Mikrop damlacık enfeksiyonu yoluyla yani solunum havasıyla bulaşır. Ev-okul yatakhaneler gibi kalabalık ortamlarda bulaşma ihtimali daha fazladır. Mikrop vücuda girdikten 2-4 gün içerisinde hastalık yapar. Özellikle ilkbahar ve kış aylarında daha sıktır.
Beta Mikrobu Ciddi Hastalıklara Neden Oluyor
Tedavide amaç franksten streptokokları ortadan kaldırarak akut romatizmal ateş, böbrek iltihabı gibi komplikasyonların gelişimini önlemektir. Kulak iltihabı gibi komplikasyonları önlemek hedef alınır. Yüksek ateş, boğazda iltihap ve halsizlik varsa beta mikrobu etken düşünülür ve tedaviye başlanır. Erken tanı konulması erken tedaviye başlamayı sağlar. Penisilin, tedavide ilk seçenektir. İğne şeklinde ve ya ağız yoluyla uygulanır.

Tedavi edilmeyen beta bakterisi ciddi hastalıklara neden oluyor. Bunlar;
- Artrit
- Nefrit
- Kalp Romatizması
Kalp Romatizması
Ateş, yorgunluk, nefes darlığı, merdiven çıkamama ve nefes nefese kalma gibi belirtileri vardır. Oldukça tehlikelidir. Üfürüm’e bile neden olabilir. Bebeklerde Üfürüm ve Kalp Rahatsızlıkları başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Artrit
Artrit eklemlerde tutulmadır. Hastanın hastaneye yatırılması gibi ağır sonuçlar doğurabilir.
Nefrit
Vücudun beta mikrobuna karşı verdiği şiddetli cevap nedeniyle oluşan böbrek bozukluğudur. El, ayak, yüz ve gözlerde şişmelere neden olur. Böbrek fonksiyonları bozulur.
-
Dokun ve Hisset Doğum Günüİndirimdeki ürün54,60 ₺
-
Resimli Kartlar-Setİndirimdeki ürün431,25 ₺
-
Baby’s First Eva Kelimelerİndirimdeki ürün42,00 ₺
-
Baby’s First Eva Hayvanlarİndirimdeki ürün42,00 ₺
-
Baby’s First Eva Sayılarİndirimdeki ürün42,00 ₺
-
Baby’s First Eva Renklerİndirimdeki ürün42,00 ₺
-
Benim Günüm – 3 Kitap Takımİndirimdeki ürün56,70 ₺
-
Babys First Yiyeceklerİndirimdeki ürün50,40 ₺
-
Babys First Oyuncaklarİndirimdeki ürün50,40 ₺