
Sık tuvalete gitme, kusma, bulantı ve karın ağrısı çocuklarda ortaya çıkabilecek böbrek rahatsızlıklarının bazı belirtileri arasında yer alır. Çocukların böbrek sağlığını korumak için yapabileceklerinizi yazımızda sizler için derledik.
Ailenin geçmişinde böbrek hastalıkları varsa çocukta da bulunma ihtimali vardır. Çocukların böbrek sağlığını korumak için yapmanız gerekenler aşağıdaki gibidir.
1.Dengeli Beslenme
Beslenme doğru ve dengeli olmalıdır. Özellikle çağımızda çocukların dışarı çıkıp top oynamak yerine evde tablet, telefon ve ya bilgisayarlar ile oynamalarından dolayı hareketsizlik oluşuyor. Hareketsiz bir yaşam tarzı ile obeziteye davet çıkarır. Ayrıca çocuklara besini bir ödül ve ya hedef olarak göstermekten de vazgeçmek gerekiyor. Beslenmeyi ihtiyacı olduğun için ve doğru beslenmeyi de sağlığı için gerekli olduğunu anne ve babalar çocuklara anlatmalılar.

2.Tuz Tüketimini Azaltın
Aşırı tuz tüketimi, hipertansiyon ve kalp damar hastalıkları başta olmak üzere bir çok hastalığa neden olabilir. Tuzun fazla tüketilmesi sağlıklı böbreklerden atılırken belirgin bir iş yükü oluşturarak böbreklere zarar verir. İşlenmiş gıdalar, hamburger, pizza gibi gıdalar ve hazır paketlenmiş ürünlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Haftada bir kez hamburger yemesine izin verebilirsiniz. Her gün hamburger yiyerek alışkanlık haline gelecek dereceye gelmesine izin vermemelisiniz.
3.Böbrek Taşı Yapan Etkenlerden Uzak Durmak
Böbrek taşı genellikle yetişkinlerde görülen bir hastalık olsada, çocuklarda da rastlanmaktadır. Böbrek taşının oluşmasını engellemek için, tuz tüketiminin azaltılması, yenen sebzelerin iyice yıkanılması ve bol su tüketilmesi gerekmektedir. Çocukların potasyum içeriği zengin sebze ve meyve tüketmesi gereklidir. Sağlıksız beslenme, stres ve obezite çocuklarda hipertansiyona neden olur. Eğer tedavi edilmezse kalp ve böbrek yetmezlikleri ile görme kaybına kadar varabilecek sonuçlar doğurabilir. Ayrıca bebeklerde böbrek taşı da görülebilmektedir.

4.Düzenli Tuvalet Alışkanlığı
Çocuğunuza düzenli tuvalet alışkanlığı kazandırmalısınız. Okul çağındaki çocuklarda bazen tuvalete gitmeye çekinebilir ve idrarını tutar. Düzenli tuvalet alışkanlığı kazandırmak için evde de okulda da 2-3 saatte bir tuvalete götürülmelidir. Çocuklarda Tuvalet Eğitimi ile ilgili yazdığımız yazıyı okumak için linke tıklayabilirsiniz.

5.Temizlik
Bebeklerin ciltleri yumuşacık olduğu kadar ince ve hassastır. Genital bölgenin temizliği doğru yapılmalıdır. Yanlış yapılan alt temizliği bebeklerde ve küçük çocuklarda idrar yolu enfeksiyonlarına ve pişiklere neden olabilir. Bebeklerin genital bölgelerine şampuan ve ya ıslak mendil gibi ürünleri kullanmak ph dengesinin bozulmasına neden olur. En temizi su ve pamuk kullanılmasıdır. Temizlik yukarıdan aşağıya doğru ve bastırılmadan yapılmalıdır.
6.Egzersiz
Yetişkinlerin olduğu kadar çocuklarında egzersize ihtiyacı vardır. Spor alışkanlığı çocukluk yaşından itibaren kazandırılmalıdır. Çocuğunuz için spor aktiviteleri; yüzme, futbol, basketbol, voleybol gibi sporlara yönelmesini sağlayabilirsiniz.

7.Doktor Kontrolü
Son olarak doktor kontrolünün ne kadar önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Özellikle ailede böbrek hastalığı geçmişi olan biri varsa çocuğun düzenli kontrolleri yapılmalıdır.
-
Dokun ve Hisset Doğum Günüİndirimdeki ürün54,60 ₺
-
Resimli Kartlar-Setİndirimdeki ürün431,25 ₺
-
Midas’ın Kulaklarıİndirimdeki ürün40,60 ₺
-
Kız Kulesiİndirimdeki ürün40,60 ₺
-
Baby’s First Eva Kelimelerİndirimdeki ürün42,00 ₺
-
Baby’s First Eva Hayvanlarİndirimdeki ürün42,00 ₺
-
Baby’s First Eva Sayılarİndirimdeki ürün42,00 ₺
-
Baby’s First Eva Renklerİndirimdeki ürün42,00 ₺
-
Kırmızı Başlıklı Kızİndirimdeki ürün90,30 ₺