
Yapılan araştırmalar sayesinde Dünya Sağlık Örgütüne göre dünyada 32 milyon Türkiyede ise 2 milyon 200 bin çocuk işitme kaybı problemi yaşıyor. Erken dönemde tespit edilmesi çocuğun sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Çocuklarda işitme kaybı nedenleri neler ? İşitme kaybı olup olmadığını anlamak 7 altın kuralı yazımızda sizler için derledik.
Çocuklarda erken dönemde tespit edilemeyen işitme kaybı problemleri konuşma ve dil gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Ayrıca düzeltilmesi çok zor olan problemlere de yol açabiliyor. Erken teşhisin önemini bir kez daha vurguluyoruz. Çünkü bu sayede çoğu işitme kaybının kalıcı hale dönüşmesi önlenebiliyor ve çocuk normal işitme seviyesine kavuşabiliyor.
Kulak yapımız dış, orta ve iç kulak olmak üzere 3 bölümden oluşur. İç kulakta işitme organı olarak salyangoz ve işitme siniri dışında, denge sensörleri ve denge sinirleri bulunur. Buna göre de dış ve ya orta kulak ya da kulak salyangozu ve sinirlerine ait hastalıklar nedeni ile işitme kayıpları yaşanır. Böylece kulak kiri probleminden beyin sapı tümörlerine kadar geniş bir yelpazedeki hastalıklar nedeniyle geçici ve ya kalıcı işitme kayıplar görülür.
Akraba evlilikleri de genetik hastalıkların sık görülmesine neden olur. Eşler arasındaki kan uyuşmazlıkları da çocukların ve hatta annenin sağlığı için son derece önemlidir. Gebelik süresinde geçirilen enfeksiyonlar tehdit oluşturabilir. Doğumların ideal şartlarda yapılması bu yüzden çok önemlidir. Daha önce yazmış olduğumuz Ağrısız Normal Doğum yazımız ilginizi çekebilir.

Ayrıca yüksek gürültülü ortamlarda bulunmak iç kulaklar için son derece zararlıdır. Gürültülü ortamlardan çocuklarınızı sık bulundurmayın. Yüksek sesle müzik dinlememeye ve özellikle alkollü iken gürültülü ortamlardan kaçınmaya dikkat edin.
Çocuğunuz televizyonun, tabletin ve ya telefonun sesini normalden daha fazla açıyorsa işitme problemi olabilir. Ayrıca büyüme çağındaki çocukların işitmeleri yine aileleri tarafından kontrol edilmelidir.
İşitme Kaybı Olup Olmadığını Anlamak İçin 7 Altın Kural
Bunun için bir nevi küçük bir işitme testi de diyebiliriz.
- Çocuğunuz hafif bir sesin geldiği yöne ilk çağırışta bakmıyorsa
- Etrafındaki seslere karşı tepki göstermiyorsa
- İlk çağırdığınızda hemen dönüp cevap vermiyorsa
- Televizyon, tablet ve ya telefon gibi aletlerin sesini normalinden fazla açıyor ve sürekli yakınında duruyorsa
- Sesin nereden geldiğini bulamıyorsa
- Anlamada ve kelime kullanmada sürekli bir gelişim göstermiyorsa
- Kendi yaşıtlarına göre konuşması çok geri kalmışsa işitme problemi yaşıyor demektir.

İşitme fonksiyonu tamamen kaybolmuş bir şekilde dünyaya gelen bebeklerde bile gerek kulak içine gerek beyin sapına uygulanan biyonik kulak cihazlarının yerleştirilmesiyle işitme fonksiyonu geri kazandırılabiliyor. Sonradan oluşan işitme kaybı için işitme kaybı tedavisi planı işitme kaybı neden olan duruma göre belirlenir. Önce bebeklerde işitme testi yapılır. Kayba neden olan duruma göre hastaya medikal ve ya cerrahi tedavi uygulanır.
işitme cihazı
-
Gemiler Hakkında Her Şey-Ravensburger Serisi85,00 ₺
-
Korsanlar Hakkında Her Şey-Ravensburger Serisi85,00 ₺
-
Çocuk Doktoru Ziyareti-Ravensburger Serisi85,00 ₺
-
Hava Durumu-Ravensburger Serisi85,00 ₺
-
Bu Hangi Renk?-Ravensburger Serisi55,00 ₺
-
Sen de Bizimle Sirke Gel-Ravensburger Serisi55,00 ₺
-
Hava Kararınca-Ravensburger Serisi55,00 ₺
-
31.Ay Adım Adım Seti109,00 ₺
-
30.Ay Adım Adım Seti109,00 ₺