
Bütün çocuklar zaman zaman soğuk algınlığına başka çocuklarla bir arada bulunmaya başladıklarında ise sık sık gribe yakalanabilirler. Altı yaşından küçüklerde grip yılda yedi kez bile görülebiliyor. Çocuk yaş aldıkça bu virüslerin çoğuna karşı direnç gösterecektir. Çocuğun burnunu silerken, burnu akıyorsa sık sık silmeden dolayı tahriş olmasını önlemek için yapabileceğiniz şey mendili bastırmadan silmek. Mikrobu yaymamak için kullanılmış kağıt mendil ya da benzeri şeyleri hemen atmalısınız. Soğuk algınlığı bebeklerde nasıl geçer ? gibi tüm soruların bilgileri yazımızda mevcut.
Çocuğunuzda düz, koyu kırmızı ya da morumsu renkle döküntüler görürseniz hemen bir doktordan yardım isteyin. Doktorlar bunu peteşiyel döküntü diye adlandırırlar.
SOĞUK ALGINLIĞI NEDİR ?
Belkide en çok görülen hastalık olan soğuk algınlığı ya da nezle, genelde sanılanın tersine, soğukta kalmakla ya da ayakları üşütmekle oluşmaz. Boğaz ve burunda gelişen bir enfeksiyondur. Etkeni genellikle virüsler olan bulaşıcı bir hastalıktır. Akciğerlerinin ya da kulaklarının etkilenmesi tehlikesi bulunduğu için çocuklarda ve soğuk algınlığı bebeklerde yetişkinlere göre daha çok ciddiye alınmalıdır. Çocuğunuzda sıradan soğuk algınlığı belirtilerinin yanında kırmızı lekeler de bulunursa kızamık ya da kızamıkçık geçiriyor olabilir. Mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
BELİRTİLER
Soğuk algınlığı belirtileri ise şöyle;
- Burunda akıntı ve tıkanma, hapşırma
- Boğaz ağrısı
- Hafif yüksek ateş
- Öksürük
BURUN DAMLASI
Doktor, bebeğinizin burnu tıkalı olduğu için emzirilmesi güç oluyorsa her öğünden önce burnuna damlatılması damla verebilir. Burun damlaları yalnızca doktorunuz salık verirse kullanmalısınız. Üç günden uzun süre kullanmanız önerilmez, çünkü uzun süre kullanıldıklarında sümük üretimini arttırarak burnun daha da tıkanmasına yol açabilirler. Haricinde doktorunuzda soğuk algınlığı ilaçları verebilir.
DOKTORUNUZU ARAMANIZ GEREKEN DURUMLAR
Bir yaşından küçük çocuğunuzun genel durumu kötü görünüyorsa ve eğer aşağıdaki belirtiler varsa;
- 39 dereceden yüksek ateşi varsa
- Hızlı, hırıltılı ve güç soluyorsa
- Kulak ağrısı varsa
- Şiddetli derecede öksürüğü varsa
- Boğazı yutkunmayı güçleştirecek ölçüde ağrıyorsa
- Üç gün geçmesine karşın bir iyileşme olmuyorsa en kısa zamanda doktorunuza danışmalısınız.
SOĞUK ALGINLIĞI TEDAVİSİ
- Çocuğunuzun ateşini ölçün. Gerekiyorsa ateşini düşürmek için parasetamol şurubu verin ve bol bol sıvı almasına dikkat edin. Ama aç değilse yemesi için zorlamayın. Gece yatmadan önce bir şeyler içmesi uyurken burnunun tıkanmaması açısından yararlı olur. Bebeğinizi sırtüstü uyutun.
- Çocuğun burnunun altı ve burun deliklerinin çevresi akıntı ya da sık sık silmeden dolayı tahriş olup kızarıyorsa buralara koruyucu krem sürmelisiniz.
- Çocuğunuzu kucağa alıp göğsünü ovuşturun. Bu öksürüğü biraz yumuşatır, yatmadan önce de onu yatıştırır.
- Bebeğiniz soğuk algınlığına yakalandığında karyolasının başucunu biraz yükseltirseniz soluk alıp vermesi daha kolaylaşır. Yatağın başucuna, şiltenin altına küçük bir minder ya da kalınca katlanmış bir havlu koyarsanız bebeğinizin başı ve vücudu hafifçe yükselir.
- Çocuğunuzun odasında havanın çok kuru olmamasına dikkat edin. Kuru hava solumak çocuğunuzu rahatsız edebilir. Eğer varsa, hava nemlendirici kullanabilirsiniz. Yoksa kalorifer ya da sobanın yakınına ıslak havlu asarak havanın nemini arttırın.
Sünizit, sinüslerin yüz kemikleri içinde bulunan hava dolu odacıklarıdır. Burnu döşeyen mukoza sinüsleri de kapladığı için soğuk algınlığında buraları da kolayca etkilenebilir. Bu enfeksiyon burun tıkanıklığı, öksürük, ağız kokusu gibi belirtiler eşliğinde bir türlü geçmeyen bir grip gibi ilerler. Sinüsler, üç dört yaşlarından önce gelişmez. Bu yüzden bebeklerde sinüzit görülmez.
GRİP NEDİR ?
Grip yüzlerce değişik tür virüsün oluşturduğu çok bulaşıcı bir hastalıktır. Her iki üç yılda bir insanların henüz bağışıklık geliştirmedikleri bir virüs ortaya çıkarak salgın yapar.Belirtileri ise, virüsün alınmasından sonraki bir ya da iki gün içinde ortaya çıkar ve hastalık üç dört gün sürer. Çocuğunuz kendini bütün gün yatacak ölçüde rahatsız halsiz hissedebilir. Halsizlik ateş düştükten sonraki günlerde bile sürebilir. Hstaların küçük bir bölümünde, gripten sonra bronşit ya da zatürre gibi akciğer enfeksiyonları gelişebilir.
BELİRTİLER
- Yüksek ateş
- Baş ağrısı
- Titreme
- Burun akıntısı
- Boğaz Ağrısı
- Öksürük
- Tüm vücutta ağrı (kırgınlık)
NE YAPMAK GEREKİYOR ?
Çocuğuzun ateşini ölçün gerekiyorsa düşürmek için parasetamol şurubu verin. Özellikle ateşin yüksek olduğu durumlarda ise bol bol sıvı içmesi için elinizden gelen herşeyi yapın. Kaynatılıp ılıtılmış su içirin.
Çocuğuma grip aşısı yaptırmalı mıyım ?
Grip aşısı yaptırmak sağlıklı çocuk için de iyi bir düşünce olabilir. Bu konuyu doktorunuzla görüşmelisiniz.Aşı çocuğunuzu yaklaşık olarak 1 yıl gripten korur. Özellikle kalp, böbrek ya da akciğer sorunları olan çocuklara grip aşısı yaptırılması çok önemlidir. Her iki üç yılda bir yeni tür virüsler geliştiği için aşı, hastalığa karşı yaşam boyu bağışıklık sağlamaz. Çünkü aşılar önceden var olan ve bilinen virüs türlerine karşı geliştirilmiştir. Bebeklerde ay ay Aşı Takvimi ile alakalı bilgi almak istiyorsanız blogumuzda konuya yer vermiştim, tıklayabilirsiniz.
-
Dokun ve Hisset Doğum Günüİndirimdeki ürün54,60 ₺
-
Resimli Kartlar-Setİndirimdeki ürün431,25 ₺
-
Baby’s First Eva Kelimelerİndirimdeki ürün42,00 ₺
-
Baby’s First Eva Hayvanlarİndirimdeki ürün42,00 ₺
-
Baby’s First Eva Sayılarİndirimdeki ürün42,00 ₺
-
Baby’s First Eva Renklerİndirimdeki ürün42,00 ₺
-
Benim Günüm – 3 Kitap Takımİndirimdeki ürün56,70 ₺
-
Babys First Yiyeceklerİndirimdeki ürün50,40 ₺
-
Babys First Oyuncaklarİndirimdeki ürün50,40 ₺