
Bebeğiniz nihayet 9 ayın sonunda sağlıklı bir şekilde kucağınıza aldıktan sonra bazı tarama testlerinin yapılması gerekir. Yenidoğan bebeklere hangi testlerin yapılması gerektiğini ve bunların neye yaradığını merak ediyorsanız yazımızda sizler için bunlardan bahsettik.
1.HİPOTİRODİ TARAMASI
Tiroid bezinin yokluğu ve az çalışması sonucunda oluşan doğumsal hipotiroidi hastalığı zeka geriliğinini önemli nedenlerinden biridir. Doğumsal hipotiroidi de yenidoğan döneminde topuktan alınan kan örneği ile tarama programında olan hastalıklardan bir tanesidir. Bebeğin topuğundan alınan kan örneğinde hipotiroidi şüphesi saptanırsa ayrıntı bir şekilde trioid ultrasonu ve tiroid fonksiyon testleri çekilir. Hastalığın erken teşhis edilmesi durumunda hemen hormon tedavisine başlanır. Tedaviye erken başlanması durumunda bebeğin zeka, büyüme ve gelişme geriliği gelişmesi engellenmiş olur. Bu yüzden erken teşhis önemlidir.
2.KİSTİK BROZ TARAMASI
Bebeğin özellikle akciğer ve sindirim sistemi bölümlerinde aşırı derecede koyu kıvamlı mukus salgılar üretmesine sebep olan bir hastalıktır. Bu hastalığa doğumda alınan topuk kanından bakılır. İmmun reaktif tripsinojen adındaki bu testin pozitif çıkması durumunda ağır akciğer hastalıkları ve bağırsak hastalıkları gelişmeden hastalıklarına yönelik önleyici tedaviler uygulanır. Hastalığın etkileri erken teşhis ile azaltılabilir.

3.YENİDOĞAN GÖZ TARAMASI
Bebeğin gözlerine tutulan ışık ile veya bir nesneyi takip edip etmediğine bakılarak yapılır. Bebeğin erken doğmasından dolayı veya ailede genetik olarak görme sorunlarının olması gibi sebeplerle ortaya çıkar.
Yenidoğanlara Neden Tarama Testleri Yapılır ?
Tarama testlerinin amacı bebeğin doğumsal hastalığının olup olmadığını kontrol etmek ve eğer varsa erken dönemde teşhis etmek içindir. Tedavinin erken dönemde başlanması ile kalıcı ve geri dönüşü olmayan rahatsızlıkların engellenilmesi sağlanmış olur.
4.YENİDOĞAN İŞİTME TARAMASI
Genellikle doğumdan sonraki ilk haftalarda bebeğin kulağına gönderilen titreşimlere verdiği tepkiler ölçülür. Bebeğin olası bir işitme kaybını ilk zamanlardan teşhis etmek için uygulanan bu testin bebeğe herhangi bir acı vermediği belirtmek gerekir.

5.DOĞUMSAL KALP HASTALIKLARI TARAMASI
Doğumsal kalp hastalıkları erken teşhis edildiği durumda engelllenebilir ve kolaylıkla tedavi edilebilir sorunlardan biridir. Çocuk doktorunun yapacağı ilk muayenede saptanabilir. Nedenlerinden biri; bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında organ ve iskeletinde bazı sorunların oluşması etkili olabilmektedir.
6.FENİLKETONÜRİ TESTİ
Fenilketonüri, önlenebilir zeka geriliklerinin en önde gelen nedenlerinden biridir. Her hastalıkta olduğu gibi bundada erken teşhis önemlidir. Doğumdan sonra bebekte herhangi bir sorun olmaz. Bebek beslenmeye başladığında vücudunda biriken bazı proteinler bebeğin beyin dokusuna zarar verebilir. Erken tedavi edilmezse bebekte zeka geriliğine neden olur. Fenilketonüri tarama testi bebeğin topuğundan kan örneği alınarak yapılır.